kollonilotterna

Från Eritrea till odlingslotter i Ockelbo

Genet och Yemane var jordbrukare i Eritrea. Sedan tio år tillbaka har de odlat grönsaker på odlingslotterna i Ockelbo. Nu kan man gå dit och köpa grönsaker, genom att bara peka på det man vill ha.

Odlingslotterna i Ockelbo har samlat odlingsintresserade människor från bland annat Eritrea, Afghanistan, Nepal, Peru och Sverige sedan 2011. Trädgården ditt hem är projektet som ska hjälpa till att förverkliga odlarnas idéer, utbyta tankar och odlingssätt, men också nya vägar till försörjning.
- Just nu får man komma hit. Det finns vissa tidpunkter då våra två odlare Genet och Yemane skördar på en gång. Det är bara att peka på det du är intresserad av. Du kan även bli medlem och få grönsaker i kassar, säger Karin Olsson, projektledare för Trädgården ditt hem, och trädgårdsmästare.

Kollonilotterna i ockelbo
I mitten initiativtagaren Karin Olsson tillsammans med Genet Tsegay och Yemane Tekleebrhan

 

- Vi säljer många olika grönsaker och har gjort det i tre år. Men för eget bruk har vi sålt i ungefär 10 år, säger Yemane Tekleebrhan som odlar tillsammans med sin fru.

Vad är det ni säljer för något?
- Vi har tomat och gurka i växthuset. I grönsakslandet har vi sallad, grönkål, gul lök, vitlök, rödlök, persilja och morötter, säger Genet Tsegay. Karin Olsson startade projektet Trädgården ditt hem bland annat för attbland annat hitta nya försörjningsvägar för de som odlar på kolonilotterna.
- Det här har blivit en mötesplats. Vi ville ta det ett steg längre och göra någon form av inkomst. Vi har dels startat upp en liten plantskola med grönsaksplant och så att man kan odla i ett tunnelväxthusoch på friland till försäljning. Yemane och Genet vare jordbrukare i sitt hemland Eritrea. Att bruka jord i Sverige har varit en stor omställning.

- Det var mycket torka i Eritrea, man behövde inte vattna så mycket. I Sverige är det mycket kallare och man kan bara odla i några månader, säger Yemane Tekleebrhan. Vilken grönsak är svårast att odla? Tomat är svårt, den blir snabbt förstörd eftersom det är såkallt. Annars går det bra med mangold, bondbönor och morötter. Men tomater är svårt. Det går ungefär till augusti men sen är sommaren slut, säger Genet Tsegay.

Kvinna i trädgård

man i trädgård

Tavla