Gris glada gården

”Här får en gris vara en gris"

Timo och Anne flyttade från Nederländerna till Ockelbo. Här förvandlade Timo sin dröm om att ha en gård med grisar och får som bor utomhus året runt.

Om du svischar förbi Ulvsta så möts du av en skylt med en tupp som står på ett får som står på en gris. Glada Gården ligger en halvmil ifrån centrala Ockelbo. Här bökar grisarna och fåren betar i gräset utomhus i ur och skur, alla årstider.

- Vi vill att djuren ska ha det bra så länge de lever. Idén är att en gris får vara en gris och böka i jorden och leta efter mat själv. Då blir det nöjda djur och nöjda djur ger glada människor, säger Timo Eekhoudt som driver gården tillsammans med sin fru Anne Huitema Eekhoudt. Grisarna är ren eller halvrasiga Linderödssvin, som är en gammal svensk lantras. Linderödssvinen är härdiga och har en fin köttkvalitét, men växer långsammare och kan vanligtvis inte köpas i en vanlig butik. Tackorna på gården är Gutefår och är också en gammal svensk lantras. Djuren som föds upp för slakt säljs hela, i delar eller styckat via antingen Reko-ring i Gävle eller Sandviken, men också direkt från Glada Gården.
 
- Den stora fördelen med att handla lokalt är att var maten kommer ifrån. Du kan köra förbi och se från vägen hur fåren och grisarna har det och att de har det bra, säger Timo. Glada Gården präglas av ett öppet landskap med gröna
ängar, samtidigt som det ligger vid foten av Rönnåsberget som ramar in gården vackert. Timo och Anne flyttade till Sverige för ungefär fem år sedan och 2018 köpte de gården i Ulvsta.

- Det var mest jobbmässigt för min del. Jag jobbar på Gävle sjukhus som läkare och här i Sverige är det mer fokus på familjeliv än i Holland, säger Anne.

Get glada gården
Timo Eekhoudt och Anne Huitema Eekhoudt tillsammans med Gutefåren

 

Vems idé var det att starta gården?
- Det var ju Timos dröm egentligen, säger Anne och Timo fyller snabbt i att djuren var hans idé. Så du var tvingad till det här?
-Nej, haha, jag älskar djur. Jag är ju läkare och inte veterinär, men jag försöker ta hand om dem så gott och ser till att de är friska på min fritid. Men det är Timo som lägger mest tid på gården, säger Anne Huitema Eekhoudt.
Timo Eekhoudt har själv funderat på om han skulle sluta äta kött eller minska köttintaget eftersom han tycker att det är problematiskt hur kött massproduceras.
- Det finns två skäl till varför man blir vegetarian. Ett är att man inte ska döda djur för att äta mat. Det andra skälet är att man inte tycker om hur djur hålls på de stora gårdarna. Om man tycker det är viktigt med djurvälfärden och att de
ska ha det bra, då går det att lösa på vårt sätt, säger Timo.

Glada Gården är fortfarande en ganska ny gård. Och frågan är var man ser sig själva om fem-tio år.
- Problemet är att det inte kan bli för stort om man gör det på vårt vis. Men att bli av med alla djur som vi föder upp, det skulle vara en bra idé, säger Timo Eekhoud.


 

Www.gladagarden.se

Det här reportaget är en del av Sommar i Ockelbo 2021
Läs hela sommarmagasinet här!