På vägen mellan Ockelbo och Sandviken, två kilometer rätt in i skogen hittar du en glänta bland alla granar där Gestrikefåren betar fritt. På e-gården i Åbrotorpen så föds lammet, betar, slaktas och säljs på en och samma plats.
Här lever fåren på samma gård hela livet
På e-gården kan du köpa allt möjligt. Lammkött, korvar, pålägg eller sätta dig och fika i det i det kafé som öppnade sommaren 2020. Platsen är idyllisk och du kommer nära djuren som går och betar fritt på gården.
Gläntan som ligger mitt inne i skogen var förr i tiden boplats åt skogsarbetare med familjer.
- Men sen kom skogsmaskinerna och ersatte människorna och gårdarna blev till sommarställen eller öde. Man planterade igen betesmarken runt omkring och det blev granskog. Vi har försökt återställa betesmarken och våra får hjälper till att hålla markerna öppna, säger Hans-Peter Eriksson, som äger e-gården tillsammans med sin fru. Det var 2003 som de tog över gården och man återställer även byggnader. Speciellt med e-gården är att lammen betar, slaktas och säljs på samma plats.
- Vi äger hela processen. De är ute på grönbete på sommaren och sedan har vi vårt eget gårdsslakteri där vi även förädlar köttet och gör korv och annat, säger Hans Peter.
Men alla lamm föds inte upp till slakt. På gården finns även baggen Sixten.
- Sixten är en av våra avelsbaggar.
Han har jobbat länge på gården och är sju år gammal. Man kan tro att baggar stångas och är eländiga, men inte Sixten. Han är snäll som den snällaste hundvalpen. Sixten kommer när man ropar och vill gärna ta en promenad med husse säger Hans-Peter. På gården finns det en gårdsbutik där det förutom lammkött även säljs lammskinn, gårdsägg och produkter från andra lokala producenter såsom honung, saft och rapsolja.
Att det mesta är producerat i Ockelbo märks även när man får höra var rasen Gestrikefår kommer har sitt ursprung.
- Det är en svensk gammal allmogeras. De kommer ursprungligen härifrån Ockelbotrakten. 2008 fanns det bara 200 individer kvar i hela världen och då var de utrotningshotade. Sen startade ett genbanksarbete som vi är en del av, för att bevara rasen helt enkelt, säger Hans Peter Eriksson.


