Trädgård på Wij Trädgårdar

MÖTESPLATSEN WIJ TRÄDGÅRDAR

Efter mer än ett år med en pandemi är det viktigare än någonsin att ha en plats man kan mötas på. Wij Trädgårdar är den perfekta platsen att träffa dina nära och kära på – därför är årets tema Mötesplatsen.

Intresset för trädgårdar och odlingar ökar ständigt. Förra året var Wij Trädgårdar full av besökare när många valda att svemestra. Att umgås utomhus är perfekt att göra på sommaren i trädgårdsmiljö. - Lasse (Lars Krantz, Wij Trädgårdars grundare) har alltid sagt att trädgårdens viktigaste funktion är att vara en mötesplats för olika människor. Förra året kändes det som att den verkligen blev det på riktigt. MÖTESPLATSEN WIJ TRÄDGÅRDAR Människor samlades för picknick och för att njuta den i natursköna miljön, säger Frida Mörnerud, trädgårdsmästare på Wij Trädgårdar.

Text i cirkel
Blommor

ELEVTRÄDGÅRDARNA
Temat mötesplats genomsyrar elevernas odlingslotter, örtagården och barnens trädgård. Just odlingslotterna är det eleverna på den ettåriga trädgårdsutbildningen som i grupper om två ska gestalta och anlägga en odlingslott.

Efter mer än ett år med en pandemi är det viktigare än någonsin att ha en plats man kan mötas på. Wij Trädgårdar är den perfekta platsen att träffa dina nära och kära på – därför är årets tema Mötesplatsen. visitockelbo.se 5 Grundtemat är att skapa en potager, alltså en dekorativ kökstäppa, i år med temat mötesplats, som baseras på hur det sett ut under pandemin. - Ett par elever fokuserar på avskedet och frånvaron av mötet som en begravning under pandemin i vissa fall har inneburit. Andra gestaltar festen, digitala möten eller teatern. En grupp har också valt att tolka mötet mellan olika generationer och fokusera på kramen som många av oss längtar efter och saknar, säger Frida och fortsätter:
- Det är en konstnärlig uppgift, att få gå in och tolka och förstå vad växter signalerar. Några jobbar med en eldstad, som för många varit sättet att träffas på utomhus. Hur gestaltar man en eldstad färgmässigt, vad är det för form? Hur signalerar man att den här eldstaden finns ute i naturen?

MORMORS TRÄDGÅRD OCH ÖRTAGÅRDEN
För barnen kommer som vanligt Barnens trädgård att byggas upp. I trädgården finns slingriga gångar och kojor, samt mindre rum och gläntor som baseras på blommor och grönsaker. Även här med en koppling till pandemin. - Många mor- och farföräldrar har saknat umgänget med sina barn och barnbarn. Därför har vi valt att låta trädgården bli en plats för samvaro mellan olika generationer.

www.wij.se

Det här reportaget är en del av Sommar i Ockelbo 2021
Läs hela sommarmagasinet här!