Sjöbacken från flygfoto

Sjöbacken ska återställas till sin forna glans

Under våren kom nyheten som fick många Ockelbobor att jubla. Sofia Hålén och Pelle Eriksson hade köpt restaurangen Sjöbacken med sitt vackra läge vid Bysjön. Nu är drömmen att återställa platsen till sin forna glans – och redan i sommar ska du kunna köpa glass, hyra trampbåt och spela minigolf.

Sjöbacken byggdes av kommunen 1964 och var en kär destination för Ockelboborna. Här anordnades kvitterkvällar med musik, människor samlades för att bada och sitta på den stora verandan. Det var en av de stora mötespunkterna i Ockelbo under sommarmånaderna. Men sedan dess har det förlorat en del av sin glans. Det är något som företagaren Sofia Hålén, tillsammans med sin sambo Pelle Eriksson, vill råda bot på.

- Nu ska vi satsa rejält så att det här blir en härlig miljö med god mat. Det ska bli ett smycke för Ockelbo och en restaurang för alla, säger Sofia Hålén. När vi besöker Sofia i början av maj har hon precis köpt Sjöbacken. Nu jobbas det febrilt med att rusta upp fastigheten och uteplatsen. Det som nu ser ett som en rörig arbetsplats är tänkt att den här sommaren bli ett sprudlande ställe som ska bli Ockelbobornas mötesplats.

- När jag var ung var det jättemycket folk här. Det fanns inte en ledig cykelplats ens. Kända artister uppträdde här. Redan nu i sommar har vi tänkt anordna musikquiz, kvällar med trubadur och olika band. Vi hoppas också kunna anordna dans på midsommardagen, säger Sofia Hålén hoppfullt. Så vad är det nu som ska hända på Sjöbacken? Håll i dig. Uteserveringen på framsidan blir större och ska rymma etage, utescen, utekök, utebar och en glasseria. På gräsytan bredvid fastigheten ska det rymmas en minigolfbana med nio hål. På baksidan, som ligger precis intill den kommunala badplatsen med brygga ska det finnas två rum för uthyrning och så en badkiosk. Allt är tänkt att vara klart denna sommar.

Kvinna med sjö i bakgrund
Sofia Hålén lägger ner hela sin själ på att få Sjöbacken till en mötesplats i härlig miljö

- I kiosken ska vi servera förberedda mackor, fish and chips, toast, läsk och godis. Allt du kan tänka dig i en kiosk. Utanför ska det finnas möbelgrupper med parasoll där du kan äta glass och sen ta dig ett dopp. Vi ska även ha trampbåtar till uthyrning, säger Sofia. Under hösten stänger Sjöbacken under några månader och då är planen att man kommer renovera hela huset med bland annat nya panoramafönster på båda sidor så att man kan se rakt igenom restaurangen. I ena änden huset planeras det för ett orangeri. Man kan lugnt säga att Sofia och hennes sambo lägger ner hela sin själ på Sjöbacken.

Det är jättemånga Ockelbobor som hör av sig som är glada och tacksamma över att vi gör det här. Vi har pratat om att göra det här i flera, flera, flera år. Vad hände? Man följer livet liksom, den här möjligheten presenterades för oss och vi valde att hoppa på den, säger Sofia.

Sjöbacken år 1964
Sjöbacken år 1964

 

Vy mot vattnet
Vy ut mot ett av de rum som vätter ut mot vattnet. Det ska bli både kiosk och och ett par rum för uthyrning här.

 

Arbetet med att anlägga Sjöbacken började 1962 av Ockelbo kommun. Två år senare stod det klart och friluftsbadet invigdes. Här hade man plats för 26 personer inomhus och 80 platser utomhus. Anläggningens totalkostnad var 250 000 kronor. Så här stod det i Arbetarbladet i en artikel 1964: ”Serveringen Sjöbacken i Ockelbo är nu så gott som klar och värdparet Gunborg och Vidar Lindström som hyr anläggningen kan hälsa de första gästerna välkomna. De första som drack kaffe där var samtliga ledamöter i kommunalfullmäktige som passade på att inviga anläggningen före sommaruppehållet. De folkvalda representanterna var synnerligen belåtna med serveringen som säkert fyller sin plats i Ockelbo.”

Fasad hus
Fasaden ut mot vattnet får sig en rejäl uppfräschning

Gammal tidningsartikel

 

Www.Sjobackenockelbo.se

Det här reportaget är en del av Sommar i Ockelbo 2021
Läs hela sommarmagasinet här!