älg i älgparken

Möt älgar i dess naturliga miljö

Inte ens en mil från Ockelbo centralort hittar du Älgparken. Med sitt läge i skogen i byn Mo får du träffa älgen i dess egna miljö.
– Man ska hitta det genuina, att när du kommer in här så kommer du in i älgens skog, säger Petter Arkesjö som tillsammans med sin familj har Älgparken i Ockelbo.

Älgparken drivs under sommarmånaderna som en turistpark och har så gjort sedan 2007 när det öppnades. Här kan du gå en kilometers rundvandring på slingor som fungerar både för barnvagn och rullstol i lugn takt och se älgarna i dess naturliga skogsmiljö. 
- Det är älgarnas skog brukar vi säga, man kommer inte hit för att få klappa älgar på en åker. Vi har mellan 8–10 älgar i parken för visning på sommaren. Älgen är ett känsligt djur, vilket gör att vi vill skapa en naturlig miljö med inte alltför många älgar, då mår de som bäst, säger Petter Arkesjö.

Parken är öppen för drop-in på sommaren för vandring. Skyltar med information om älgen finns på både svenska och engelska. Man kan också gå en tipsrunda för att lära sig mer om älgen. Petter påpekar att parken även finns här för ett utbildningssyfte och att de har ett ansvar för att ge allmänheten större förståelse för djuret. Förutom vandring finns även en butik i början av parken, och en grillanläggning med plats för 40 gäster där du kan ta med egen mat. Petters sambo Emilia erbjuder även hundkurser i bland annat lydnad och spårning. Älgparken var en ren turistpark fram till 2015, då man blev först i Sverige att börja med älghundsträning. Nu kommer folk från hela Sverige och grannländerna för att träna sina hundar i en kontrollerad form.

- Löshundsjakt på älg är faktiskt ett svenskt kulturarv, vilket är en fin tradition. Men ibland händer saker i skogen, som att hunden blir sparkad eller skrämd av en älg och då kan de rehabiliteras här och bli bekväm med att jobba med älg igen. Vi ger hundar som inte lämpar sig för jakt längre en andra chans. Sen tränar vi även unghundar som kan få en bra start på sin framtida karriär inom älgjakten, säger Petter som menar att älgarna tar det hela med ro.

- Det är såklart alltid nät mellan älg och hund, så det sker alltid på älgens villkor. När hundarna står och skäller kan älgen gå ifrån om den vill det. Älgarna tycker faktiskt att det är ganska roligt och genom träningen får de  en aktivering, vilket de behöver. Livet i en älgpark är ganska lugnt jämfört med livet i det vilda där det finns trafikfaror, människor och rovdjur. Så även om en älg skulle bli stressad, hör det till deras natur och är inte alls negativt för dem, säger han.

petter står bredvid skylt i parken

Petter Arkesjö har jobbat med älgar i 16 år

Men om hundar, människor och andra älgar hör till vanligheten för älgarna i parken så gör inte vilda djur det. Nya intryck gör att de lätt kan bli oroliga.

- Jag hade hundträning klockan fyra på morgonen med en fantastisk soluppgång. Bakom älgens hägn finns ett stort hygge som han kan titta ut på och då ser jag tre älgar i det vilda närma sig honom. Då förstod jag direkt att älgen skulle bli stressad om han skulle se dem och mycket riktigt så blev han det. Han sprang omkring i några minuter innan han lugnade ner sig. Han märkte väl att det fanns en värld utanför, säger Petter Arkesjö.

Petter har snart jobbat med älgar i mer än halva sitt liv. När familjen Arkesjö startade älgparken för 16 år sedan var han 21 år gammal.

- Det blir som att vara en bonde. Man knyter mer relation med vissa än med andra och kelar mycket med dem. Däremot håller jag en viss distans, för de har en begränsad livstid. Knyter man sig för djupt blir man sårad ganska ofta. Älgar dör ibland av oförklarliga skäl, vilket såklart är en del av naturen, säger han och fortsätter:

- Älgarna har personligheter precis som vi människor eller hundar. Vissa är lugna, vissa är explosiva. De har bra och dåliga dagar. När man lär känna älgarna som vi gör så märker man hur olika de är. En del upplever de som dumma, men de har ett djup och intelligens som finns där. Det finns ett uttryck i älgparksvärlden att den som säger att en älg är dum, han är dum själv. 

bodegan

 

Hur hittar du hit?

Adress: Vildmarksvägen 19
816 94 Ockelbo
Tel: 026-12 82 00
Hemsida: algparken.se
E-post: info@algparken.se
Facebook: Älgparken Ockelbo

Öppettider:

Från 24 juni till 12 augusti
tisdag - lördag kl 11-15

Fakta om älgen 
Formen och storleken på älgens horn signalerar styrka och status inför och under brunsten gentemot hondjur och konkurrerande handjur. En tjur som är framgångsrik under brunsten är ofta i sina bästa år och har då också horn med mycket massa.

Älgtjuren fäller hornen i midvintertid varje år och redan efter någon månad börjar nya horn växa ut. Under utväxten skyddas hornen av ett hudlager som kallas basthud.
Under basthuden har hornen nerver och blodförsörjning. Så länge ”basten” finns kvar har tjuren lite känsel i hornen.
Jägarförbundet